Рецепти
Италијански ќофтиња
Италијанските ќофтиња се приготвуваат на разни начини, а овој рецепт со додаток сос од пиперки е едноставен и одличен за семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Колбас(или било какво мелено месо по желба 500 грама )
Рендан пармезан(100 Грама)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Лебни трошки(100 Грама)
Јајце(2 средни )
Сечкан магдонос(1/2 Шака)
Морач(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Црвена пиперка(2 )
Домат(4 )
Лук(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Загрејте ја рерната на 180 ̊C.
- Доматот и пиперките (може уште една чили пиперка по желба) измијте ги, исчистете ги и преполовете ги, а главицата лук целата преполовете без да ја лупите.
- Во огноотпорен сад ставете ги исечканите зелечуци, зачинете ги со сол, мајчина душица и бибер и посипете ги одозгора со масло.
- Печете ги во загреаната рерна околу 15-20 минути или додека убаво се потпечат, омекнат и добијат кафенкаста боја.
- Извадете ги од рерна, излупете го лукот, па ставете го во блендер со останатите состојки и блендирајте додека добиете хомогена смеса. Зачинете повеќе по вкус. Ова е сосот за вашите ќофтиња.
- За подготовка на ќофтињата: ставете го меленото месо или ситно сечканиот колбас во сад и измешајте го со лебните трошки, сечканиот магдонос, пармезанот, јајцата, згмечениот лук, сол, морач, бибер и маслиновото масло.
- Состојките измешајте ги и измесете ги добро со дланките, па потоа пржете ги на маслиново масло 10-тина минути со повремено вртење од сите страни додека добијат убава кафена боја. За поздрава варијанта може да ги печете ќофтињата во рерна врз хартија за печење.
- Послужете ги врз палента или пире од компири заедно со сосот од пиперки и домати.
- Buon appetito!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во