Рецепти
Јагнешка дроб-чорба
Топла чорба за во ладните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки дроб и срце(1 Килограм)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Ориз(малку )
Жолчка од јајце(1-2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јагнешките дропчиња се ставаат да се варат.
- Кога се сварени, се вадат и се сечкаат, па повторно се враќаат во водата.
- Пропржете го брашното на малку масло и додајте црвен пипер. Мешајте додека не почне да мириса и тргнете настрана.
- Кога одново ќе провријат дропчињата во водата, се додава запршката од брашно и црвен пипер.
- Се меша и во чорбата се додава и малку ориз и се остава да се свари.
- Во друг сад жолчките се мешаат со млекото и се додава малку оцет, па се остава настрана.
- Кога сè е сварено, се трга тенџерето од шпоретот и се зачинува со жолчките.
- Во чорбата се додава по вкус и сол, бибер и сечкан магдонос и се сервира топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во