Рецепти
Јагнешка јогуртли-тава
Лесна јагнешка јогурт тава по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(400 Грама)
Јогурт(500 Милилитри)
Ориз(150 Грама)
Морков(5 )
Јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Јагнешкото месо го ставаме во вода да се вари. Морковите ги сечкаме и го ставаме заедно да се варат. Во водата го додаваме и ловоровиот лист.
- Оризот го запржуваме, потоа ги додаваме и сите зачини – мешан зачин, бибер, сол и ситно сечкан магдонос.
- Водата во која се вареа месото и морковите ја додаваме во оризот. Потоа ги додаваме и месото и сварените моркови. Ја ставаме тепсијата во загреана рерна на 180 степени.
- Јајцата ги матиме со жица за матење. Во изматените јајца го додаваме јогуртот и убаво мешаме. Оваа смеса ја истураме врз оризот, па враќаме во рерна да се пече додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во