Рецепти
Јагнешки бут со сос од домати Ана Ѓорова

Специјалитет од печен јагнешки бут со сос од домати, пиперки, лук и гарнир од печени компири, моркови и модри патлиџани

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки бут(1.5 Килограм)

Доматно пире(5-6 Супени лажици)

Јогурт(5-6 Супени лажици)

Кромид(5 Главици)

Морков(2-3 )

Модар патлиџан(2 )

Лук(8 Чешниња)

Домат(4 )

Магдонос(1 Китка)

Црвена пиперка(2 )

Маслиново масло(1/8 Децилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Јагнешкиот бут, заедно со 3 главици кромид исечени на четвртини, се вари во солена вода околу 90 минути.
  2. Се загреваат 2 супени лажици масло и се мешаат со јогурт, пире од домати, сол и бибер. Со оваа смеса се премачкува бутот и се става да се пече половина час во рерна на температура од 200°C.
  3. Модриот патлиџан се лупи, се сече на кругови, се посолува и се остава да се цеди.
  4. Останатите 2 главици кромид, лукот, пиперките, доматите и магдоносот ситно се сечкаат и се динстаат во 3 супени лажици масло.
  5. Исцедените модри патлиџани се редат во огноотпорен сад заедно со миените млади компири и морковите, се преливаат со смесата, се посипуваат со малку вода и масло и се печат во рерна околу 30-тина минути.
  6. Јагнешкиот бут се послужува во чинија и околу него се редат печените модри патлиџани, моркови и компири и се полева со сосот.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: