Рецепти
Јагнешки бут со сос од домати
Специјалитет од печен јагнешки бут со сос од домати, пиперки, лук и гарнир од печени компири, моркови и модри патлиџани
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки бут(1.5 Килограм)
Доматно пире(5-6 Супени лажици)
Јогурт(5-6 Супени лажици)
Кромид(5 Главици)
Морков(2-3 )
Модар патлиџан(2 )
Лук(8 Чешниња)
Домат(4 )
Магдонос(1 Китка)
Црвена пиперка(2 )
Маслиново масло(1/8 Децилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Јагнешкиот бут, заедно со 3 главици кромид исечени на четвртини, се вари во солена вода околу 90 минути.
- Се загреваат 2 супени лажици масло и се мешаат со јогурт, пире од домати, сол и бибер. Со оваа смеса се премачкува бутот и се става да се пече половина час во рерна на температура од 200°C.
- Модриот патлиџан се лупи, се сече на кругови, се посолува и се остава да се цеди.
- Останатите 2 главици кромид, лукот, пиперките, доматите и магдоносот ситно се сечкаат и се динстаат во 3 супени лажици масло.
- Исцедените модри патлиџани се редат во огноотпорен сад заедно со миените млади компири и морковите, се преливаат со смесата, се посипуваат со малку вода и масло и се печат во рерна околу 30-тина минути.
- Јагнешкиот бут се послужува во чинија и околу него се редат печените модри патлиџани, моркови и компири и се полева со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во