Рецепти
Јагнешко во зеленчук
Балкански рецепт за јагнешко месо со зеленчуци
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(600 Грама)
Компир(4 )
Свежи шампињони(150 Грама)
Боранија(250 Грама)
Кромид(1 Главица)
Путер(60 Грама)
Павлака(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 180 минути
- Месото го сечкаме на коцки и го посолуваме. Потоа го наросуваме со бибер и го оставаме да се пржи во тава со растопен путер. За време на пржењето месото го превртуваме. Откако ќе порумени ја тргаме тавата и месото го ставаме во огноотпорен сад.
- Во тавата налеваме вода и ја враќаме на оган. Во водата ја додаваме говедската коцка за супа. Компирите ги сечеме на кругови и ги редиме во тавата. И кромидот го сечеме на кругови и го собираме во еден сад.
- Шампињоните ги сечкаме на тенки листови и ги редиме во огноотпорниот сад. Потоа во садот ја ставме претходно обарената боранија. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Во садот го ставаме кромидот разлистан на прстени. Со раце ја притискаме содржината во садот и редиме уште еден ред компири.
- Во тавата со супа на оган го додаваме преостанатиот путер и павлаката и мешаме со жица за матење. Потоа со црпалка со содржината од тавата ја прелеваме содржината во огноотпорниот сад. Го ставаме садот во рерна и печеме 2 часа и 30 минути на температура од 220 степени.
- Го вадиме садот од рерна и го ставаме на маса. Со голема лажица од јагнешкото со зеленчук ставаме на чинија за послужување. Го прелеваме јадењето со сосот во кој се подготвување и украсуваме со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во