Рецепти
Јагнешко во зеленчук Ана Ристеска

Балкански рецепт за јагнешко месо со зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(600 Грама)

Компир(4 )

Свежи шампињони(150 Грама)

Боранија(250 Грама)

Кромид(1 Главица)

Путер(60 Грама)

Павлака(100 Грама)

Коцка за супа-бујон(1 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 180 минути

  1. Месото го сечкаме на коцки и го посолуваме. Потоа го наросуваме со бибер и го оставаме да се пржи во тава со растопен путер. За време на пржењето месото го превртуваме. Откако ќе порумени ја тргаме тавата и месото го ставаме во огноотпорен сад.
  2. Во тавата налеваме вода и ја враќаме на оган. Во водата ја додаваме говедската коцка за супа. Компирите ги сечеме на кругови и ги редиме во тавата. И кромидот го сечеме на кругови и го собираме во еден сад.
  3. Шампињоните ги сечкаме на тенки листови и ги редиме во огноотпорниот сад. Потоа во садот ја ставме претходно обарената боранија. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Во садот го ставаме кромидот разлистан на прстени. Со раце ја притискаме содржината во садот и редиме уште еден ред компири.
  4. Во тавата со супа на оган го додаваме преостанатиот путер и павлаката и мешаме со жица за матење. Потоа со црпалка со содржината од тавата ја прелеваме содржината во огноотпорниот сад. Го ставаме садот во рерна и печеме 2 часа и 30 минути на температура од 220 степени.
  5. Го вадиме садот од рерна и го ставаме на маса. Со голема лажица од јагнешкото со зеленчук ставаме на чинија за послужување. Го прелеваме јадењето со сосот во кој се подготвување и украсуваме со магдонос.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: