Рецепти
Јагнешко во зеленчук Ана Ристеска

Балкански рецепт за јагнешко месо со зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(600 Грама)

Компир(4 )

Свежи шампињони(150 Грама)

Боранија(250 Грама)

Кромид(1 Главица)

Путер(60 Грама)

Павлака(100 Грама)

Коцка за супа-бујон(1 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 180 минути

  1. Месото го сечкаме на коцки и го посолуваме. Потоа го наросуваме со бибер и го оставаме да се пржи во тава со растопен путер. За време на пржењето месото го превртуваме. Откако ќе порумени ја тргаме тавата и месото го ставаме во огноотпорен сад.
  2. Во тавата налеваме вода и ја враќаме на оган. Во водата ја додаваме говедската коцка за супа. Компирите ги сечеме на кругови и ги редиме во тавата. И кромидот го сечеме на кругови и го собираме во еден сад.
  3. Шампињоните ги сечкаме на тенки листови и ги редиме во огноотпорниот сад. Потоа во садот ја ставме претходно обарената боранија. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Во садот го ставаме кромидот разлистан на прстени. Со раце ја притискаме содржината во садот и редиме уште еден ред компири.
  4. Во тавата со супа на оган го додаваме преостанатиот путер и павлаката и мешаме со жица за матење. Потоа со црпалка со содржината од тавата ја прелеваме содржината во огноотпорниот сад. Го ставаме садот во рерна и печеме 2 часа и 30 минути на температура од 220 степени.
  5. Го вадиме садот од рерна и го ставаме на маса. Со голема лажица од јагнешкото со зеленчук ставаме на чинија за послужување. Го прелеваме јадењето со сосот во кој се подготвување и украсуваме со магдонос.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: