Рецепти

Јанија со јагнешко месо
Манџа од јагнешко месо со зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Домат(1/2 Килограм)
Зелена пиперка(4-5 )
Целер(1 )
Морков(1 )
Свеж магдонос(1 Китка)
Свинска маст(1-2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Месото измијте го, исечете го на парчиња и ставете го да се вари во тенџере со вода.
- Кромидот ситно исечкајте го и ставете го да се пржи во тава со маст, а потоа додајте црвен пипер, промешајте и ставете ја пропржената смеса во тенџерето каде што се вари месото.
- Доматите излупете ги и исечете ги на средни парчиња, пиперките, целерот и морковот исто така исечкајте ги и сè додајте во тенџерето.
- Поклопете со капак и варете ја јанијата на тивок оган, околу 30-40 минути додека течноста не изврие, но не целосно.
- Кон крајот на варењето додајте исечкан магдонос. Јанијата послужете ја со гарнир од млад компир, прелеан во свинска растопена маст и сечкан магдонос и со свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во