Рецепти
Јаткасти ќофтиња во сос Ана Ѓорова

Печени ќофтиња од микс јаткасти плодови во вкусен доматен сос. Необичен рецепт што вреди да го испробате со кој нема да погрешите.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лебни трошки(100 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

Ленено семе(20 грама, мелено )

Сусам(20 грама, мелен )

Рендан кашкавал(250 Грама)

Црвена пиперка(1 свежа )

Јајце(2 )

Млеко(100 Грама)

Вегета

Сол

Домат(1 Килограм)

Кромид(1 Главица)

Свежи шампињони(100 Грама)

Суво оригано

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Мелените ореви, бадеми, лешници, меленото ленено семе, мелениот сусам, лебните трошки се мешаат добро, се додаваат јајцата и млекото, се зачинува со вегета и сол и се оставаат да отстојат половина час.
  2. Потоа се ренда кашкавалот и се додава ситно сечканата пиперка, се меси смеса и од неа се прават ќофтиња кои се печат во тепсија.
  3. Кромидот ситно се сечка и се пржи на масло, се додаваат сечканите печурки, ситно сечканите (или изрендани) домати, се зачинува со оригано, сол, бибер, па се остава да врие на тивок оган околу 1 час.
  4. На крајот печените ќофтиња се додаваат во кашата, потоа се остава јадењето да врие уште десетина минути и се послужува топло.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: