Рецепти
Јаткасти ќофтиња во сос
Печени ќофтиња од микс јаткасти плодови во вкусен доматен сос. Необичен рецепт што вреди да го испробате со кој нема да погрешите.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лебни трошки(100 Грама)
Мелени лешници(100 Грама)
Мелени бадеми(100 Грама)
Мелени ореви(100 Грама)
Ленено семе(20 грама, мелено )
Сусам(20 грама, мелен )
Рендан кашкавал(250 Грама)
Црвена пиперка(1 свежа )
Јајце(2 )
Млеко(100 Грама)
Домат(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Свежи шампињони(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Мелените ореви, бадеми, лешници, меленото ленено семе, мелениот сусам, лебните трошки се мешаат добро, се додаваат јајцата и млекото, се зачинува со вегета и сол и се оставаат да отстојат половина час.
- Потоа се ренда кашкавалот и се додава ситно сечканата пиперка, се меси смеса и од неа се прават ќофтиња кои се печат во тепсија.
- Кромидот ситно се сечка и се пржи на масло, се додаваат сечканите печурки, ситно сечканите (или изрендани) домати, се зачинува со оригано, сол, бибер, па се остава да врие на тивок оган околу 1 час.
- На крајот печените ќофтиња се додаваат во кашата, потоа се остава јадењето да врие уште десетина минути и се послужува топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во