Рецепти
Јаткасти ќофтиња во сос Ана Ѓорова

Печени ќофтиња од микс јаткасти плодови во вкусен доматен сос. Необичен рецепт што вреди да го испробате со кој нема да погрешите.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лебни трошки(100 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Мелени ореви(100 Грама)

Ленено семе(20 грама, мелено )

Сусам(20 грама, мелен )

Рендан кашкавал(250 Грама)

Црвена пиперка(1 свежа )

Јајце(2 )

Млеко(100 Грама)

Вегета

Сол

Домат(1 Килограм)

Кромид(1 Главица)

Свежи шампињони(100 Грама)

Суво оригано

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Мелените ореви, бадеми, лешници, меленото ленено семе, мелениот сусам, лебните трошки се мешаат добро, се додаваат јајцата и млекото, се зачинува со вегета и сол и се оставаат да отстојат половина час.
  2. Потоа се ренда кашкавалот и се додава ситно сечканата пиперка, се меси смеса и од неа се прават ќофтиња кои се печат во тепсија.
  3. Кромидот ситно се сечка и се пржи на масло, се додаваат сечканите печурки, ситно сечканите (или изрендани) домати, се зачинува со оригано, сол, бибер, па се остава да врие на тивок оган околу 1 час.
  4. На крајот печените ќофтиња се додаваат во кашата, потоа се остава јадењето да врие уште десетина минути и се послужува топло.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: