Рецепти
Јуфки
Традиционален македонски рецепт за јуфки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути
- Брашното ставете го на штица за месење, направете вдлабнатина, ставете малку сол, искршете ги јајцата и замесете тесто додавајќи по малку млеко да биде како за секоја пита. Измесете го убаво, зашто од тоа зависи како ќе се сукаат јуфките.
- Покријте го тестото со влажна салфетка да не се суши. Оставете го да се одмори еден час.
- Потоа кинете кравајчиња и сукајте ги колку што може потенко во машина за правење јуфки (или рачно).
- Суканите кори потоа сечете ги на тенки ленти од околу 1 см (може во машина за правење на јуфки или рачно).
- Јуфките треба да се сушат на чисти чаршави на провев. Откако ќе почнат јуфките да пукаат сами, соберете ги во платнена вреќа и оставете ги на суво место до зима.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во