Рецепти
Јуфки Ана Ристеска

Традиционален македонски рецепт за јуфки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(5 Килограми)

Јајце(20 )

Млеко

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути

  1. Брашното ставете го на штица за месење, направете вдлабнатина, ставете малку сол, искршете ги јајцата и замесете тесто додавајќи по малку млеко да биде како за секоја пита. Измесете го убаво, зашто од тоа зависи како ќе се сукаат јуфките.
  2. Покријте го тестото со влажна салфетка да не се суши. Оставете го да се одмори еден час.
  3. Потоа кинете кравајчиња и сукајте ги колку што може потенко во машина за правење јуфки (или рачно).
  4. Суканите кори потоа сечете ги на тенки ленти од околу 1 см (може во машина за правење на јуфки или рачно).
  5. Јуфките треба да се сушат на чисти чаршави на провев. Откако ќе почнат јуфките да пукаат сами, соберете ги во платнена вреќа и оставете ги на суво место до зима.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: