Рецепти
Јуфки Ана Ристеска

Традиционален македонски рецепт за јуфки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(5 Килограми)

Јајце(20 )

Млеко

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути

  1. Брашното ставете го на штица за месење, направете вдлабнатина, ставете малку сол, искршете ги јајцата и замесете тесто додавајќи по малку млеко да биде како за секоја пита. Измесете го убаво, зашто од тоа зависи како ќе се сукаат јуфките.
  2. Покријте го тестото со влажна салфетка да не се суши. Оставете го да се одмори еден час.
  3. Потоа кинете кравајчиња и сукајте ги колку што може потенко во машина за правење јуфки (или рачно).
  4. Суканите кори потоа сечете ги на тенки ленти од околу 1 см (може во машина за правење на јуфки или рачно).
  5. Јуфките треба да се сушат на чисти чаршави на провев. Откако ќе почнат јуфките да пукаат сами, соберете ги во платнена вреќа и оставете ги на суво место до зима.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: