Рецепти
Јуфки Ана Ристеска

Традиционален македонски рецепт за јуфки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(5 Килограми)

Јајце(20 )

Млеко

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути

  1. Брашното ставете го на штица за месење, направете вдлабнатина, ставете малку сол, искршете ги јајцата и замесете тесто додавајќи по малку млеко да биде како за секоја пита. Измесете го убаво, зашто од тоа зависи како ќе се сукаат јуфките.
  2. Покријте го тестото со влажна салфетка да не се суши. Оставете го да се одмори еден час.
  3. Потоа кинете кравајчиња и сукајте ги колку што може потенко во машина за правење јуфки (или рачно).
  4. Суканите кори потоа сечете ги на тенки ленти од околу 1 см (може во машина за правење на јуфки или рачно).
  5. Јуфките треба да се сушат на чисти чаршави на провев. Откако ќе почнат јуфките да пукаат сами, соберете ги во платнена вреќа и оставете ги на суво место до зима.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: