Рецепти
Јунешки ролати со кајгана Ана Ѓорова

Можеби ќе ви треба повеќе време, но трудот дефинитивно се исплати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(или јунешка кртина од бут 1 кг )

Грашок(смрзнат 80 Грама)

Пченка(смрзната 80 Грама)

Кромид(1 Главица)

Кисела павлака(200 Милилитри)

Морков(2 )

Ловоров лист(3-4 )

Јајце(2 )

Брашно(1 Супена лажица)

Путер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Месото засечете го на повеќе места, а потоа зачинете го со сол и бибер и истолчете го со чук. Оставете го настрана да ги впие зачините.
  2. Во тенџере со зовриена вода ставете ги замрзнатите пченка и грашок да се варат заедно со исечканите моркови. Откако зеленчукот ќе се свари и ќе омекне, исцедете го.
  3. Во длабок сад со виљушка изматете ги јајцата и додајте го исцедениот зеленчук во нив.
  4. Зачинете ги со сол и бибер, па пржете ги во тава на 50 г растопен путер.
  5. Испржената кајгана ставете ја врз јунешкото месо, свиткајте ролат и прицврстете го со готварски конец.
  6. Пржете го ролатот на преостанатиот путер во тава за печење.
  7. Во тавата додајте ги ситно сечканиот кромид и ловоровите листови.
  8. Откако ролатот ќе се запржи од сите страни, во тавата за печење додајте 300 мл вода и затворете ја со алуминиумска фолија.
  9. Печете го јадењето во рерна на 200 степени околу 90 минути.
  10. Потоа извадете го ролатот, отстранете му го готварскиот конец и пресечете го на шницли.
  11. Течноста од тавата каде што се печеше месото ставете ја во тенџере на оган и додајте ги измешаните брашно и кисела павлака.
  12. Мешајте со жица и гответе додека сосот ја добие потребната густина, измешајте и малку лимонов сок во готовиот сос, па со него прелијте ги шницлите.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: