Рецепти
Јунешки ролати со кајгана
Можеби ќе ви треба повеќе време, но трудот дефинитивно се исплати
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(или јунешка кртина од бут 1 кг )
Грашок(смрзнат 80 Грама)
Пченка(смрзната 80 Грама)
Кромид(1 Главица)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Морков(2 )
Ловоров лист(3-4 )
Јајце(2 )
Брашно(1 Супена лажица)
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Месото засечете го на повеќе места, а потоа зачинете го со сол и бибер и истолчете го со чук. Оставете го настрана да ги впие зачините.
- Во тенџере со зовриена вода ставете ги замрзнатите пченка и грашок да се варат заедно со исечканите моркови. Откако зеленчукот ќе се свари и ќе омекне, исцедете го.
- Во длабок сад со виљушка изматете ги јајцата и додајте го исцедениот зеленчук во нив.
- Зачинете ги со сол и бибер, па пржете ги во тава на 50 г растопен путер.
- Испржената кајгана ставете ја врз јунешкото месо, свиткајте ролат и прицврстете го со готварски конец.
- Пржете го ролатот на преостанатиот путер во тава за печење.
- Во тавата додајте ги ситно сечканиот кромид и ловоровите листови.
- Откако ролатот ќе се запржи од сите страни, во тавата за печење додајте 300 мл вода и затворете ја со алуминиумска фолија.
- Печете го јадењето во рерна на 200 степени околу 90 минути.
- Потоа извадете го ролатот, отстранете му го готварскиот конец и пресечете го на шницли.
- Течноста од тавата каде што се печеше месото ставете ја во тенџере на оган и додајте ги измешаните брашно и кисела павлака.
- Мешајте со жица и гответе додека сосот ја добие потребната густина, измешајте и малку лимонов сок во готовиот сос, па со него прелијте ги шницлите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во