Рецепти
Качамак со колбаси Ана Ѓорова

Качамак со пржено месо во доматен сос – вкусна комбинација за едноставен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(300 Грама)

Вода(600 Милилитри)

Сол

Масло

Колбас(или чадена сланина, џимиринки, ќофтиња од мелено месо )

Доматен сос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тенџере на оган се става 600 мл вода да зоврие. Се посолува и кога ќе почне полека да врие, внимателно го ставаме брашното.
  2. Треба да се внимава брашното да не пропадне во водата, напротив, треба да остане колку што може на површината на водата.
  3. Со рачка од дрвена лажица се прават дупки во брашното. Потоа се остава да се вари на многу тивко, околу 45 минути (за оваа количина брашно, доколку ставите повеќе, потребен е еден час).
  4. По 45 минути, со дрвена лажица се меша смесата да стане хомогена.
  5. Во друг сад во масло или на свинска маст се пржат колбасите (може и чадена сланина, џимиринки или ќофтенца од мелено месо). При крај на пржењето, се додава доматен сос и се меша, па се трга од оган.
  6. Качамакот се става во куглов калап за да добие убава форма и се остава малку, или пак се прават кружни топчиња со поголема лажица.
  7. Се става врз чинија за послужување и одозгора се истура месото во сосот. Јадењето се служи топло.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: