Рецепти
Качамак со колбаси
Качамак со пржено месо во доматен сос – вкусна комбинација за едноставен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченкарно брашно(300 Грама)
Вода(600 Милилитри)
Колбас(или чадена сланина, џимиринки, ќофтиња од мелено месо )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тенџере на оган се става 600 мл вода да зоврие. Се посолува и кога ќе почне полека да врие, внимателно го ставаме брашното.
- Треба да се внимава брашното да не пропадне во водата, напротив, треба да остане колку што може на површината на водата.
- Со рачка од дрвена лажица се прават дупки во брашното. Потоа се остава да се вари на многу тивко, околу 45 минути (за оваа количина брашно, доколку ставите повеќе, потребен е еден час).
- По 45 минути, со дрвена лажица се меша смесата да стане хомогена.
- Во друг сад во масло или на свинска маст се пржат колбасите (може и чадена сланина, џимиринки или ќофтенца од мелено месо). При крај на пржењето, се додава доматен сос и се меша, па се трга од оган.
- Качамакот се става во куглов калап за да добие убава форма и се остава малку, или пак се прават кружни топчиња со поголема лажица.
- Се става врз чинија за послужување и одозгора се истура месото во сосот. Јадењето се служи топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во