Рецепти
Кандирана кора од портокал
Рецепт од Далмација за зашеќерени кори од портокал. Истиот рецепт се употребува и за кори од лимон.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 250 минути
- Кората од портокалите исечете ја на долгнавести резанки и ставете ги да се киснат околу 5-6 дена во вода, која е потребно неколку пати да ја промените.
- Откако ќе отстојат корите, процедете ги, измерете ги (на 1 килограм исцедени кори од портокал, се додава 600-800 грама шеќер и 3/4 литри вода) и ставете ги во вода на оган.
- Кога малку ќе омекнат, додајте го шеќерот, промешајте и долго варете ги додека целата течност целосно не се згусне.
- Откако течноста ќе згусне, извадете ги корите од портокал и додека сè уште се топли, извалкајте ги во шеќер.
- Зашеќерените кори од портокал сушете ги една до друга на рамна површина 3 дена.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во