Рецепти
Кандирана кора од портокал Ана Ѓорова

Рецепт од Далмација за зашеќерени кори од портокал. Истиот рецепт се употребува и за кори од лимон.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Портокал(1 Килограм)

Шеќер(600-800 Грама)

Вода(3/4 Литри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 250 минути

  1. Кората од портокалите исечете ја на долгнавести резанки и ставете ги да се киснат околу 5-6 дена во вода, која е потребно неколку пати да ја промените.
  2. Откако ќе отстојат корите, процедете ги, измерете ги (на 1 килограм исцедени кори од портокал, се додава 600-800 грама шеќер и 3/4 литри вода) и ставете ги во вода на оган.
  3. Кога малку ќе омекнат, додајте го шеќерот, промешајте и долго варете ги додека целата течност целосно не се згусне.
  4. Откако течноста ќе згусне, извадете ги корите од портокал и додека сè уште се топли, извалкајте ги во шеќер.
  5. Зашеќерените кори од портокал сушете ги една до друга на рамна површина 3 дена.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: