Рецепти
Кандирана кора од портокал Ана Ѓорова

Рецепт од Далмација за зашеќерени кори од портокал. Истиот рецепт се употребува и за кори од лимон.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Портокал(1 Килограм)

Шеќер(600-800 Грама)

Вода(3/4 Литри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 250 минути

  1. Кората од портокалите исечете ја на долгнавести резанки и ставете ги да се киснат околу 5-6 дена во вода, која е потребно неколку пати да ја промените.
  2. Откако ќе отстојат корите, процедете ги, измерете ги (на 1 килограм исцедени кори од портокал, се додава 600-800 грама шеќер и 3/4 литри вода) и ставете ги во вода на оган.
  3. Кога малку ќе омекнат, додајте го шеќерот, промешајте и долго варете ги додека целата течност целосно не се згусне.
  4. Откако течноста ќе згусне, извадете ги корите од портокал и додека сè уште се топли, извалкајте ги во шеќер.
  5. Зашеќерените кори од портокал сушете ги една до друга на рамна површина 3 дена.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: