Рецепти
Канелони со сирење и спанаќ
Одличен избор за семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Канелони(1 Пакување)
Компир(варен 2 )
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Спанаќ(300 Грама)
Сирење(издробено 150 Грама)
Кашкавал(150 Грама)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Путер(70 Грама)
Млеко(300 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Главицата кромид ситно ја сечкаме и ја пржиме во тава на оган со 50 г растопен путер.
- Откако кромидот ќе омекне, во тавата го додаваме изгмеченото чешне лук.
- Листовите спанаќ ситно ги сечкаме и ги додаваме во тавата. Посолуваме и наросуваме бибер.
- Започнуваме со подготовка на бешамел сосот. Во тенџере на оган ставаме 20 г путер да се растопи. Во тенџерето со растопениот путер го додаваме брашното и мешаме со лажица. Потоа во тенџерето го додаваме млекото.
- Во тенџерето со бешамелот рендаме морско оревче, посолуваме, наросуваме мелен бибер и мешаме со жица. Кога ќе се добие потребната густина, го тргаме тенџерето од оган.
- Откако течноста ќе испари, ја тргаме и тавата од оган.
- Претходно сварените и излупени компири ги гмечиме и ги додаваме во тавата со спанаќот. Во тавата го додаваме и изгмеченото сирење.
- На ситната страна од рендето во тавата го рендаме кашкавалот и мешаме со лажица додека состојките се соединат.
- Филот од тавата за пржење го ставаме во готварски шприц. Со помош на шприцот со фил ги полниме канелоните од двете страни и ги редиме во намрсена керамичка тава за печење.
- Во тенџерето со бешамел сосот ја додаваме киселата павлака и мешаме со жица за матење додека сосот и павлаката не се соединат.
- Потоа со бешамел сосот со павлака ги преливаме полнетите канелони во тавата.
- Во тавата го рендаме и преостанатиот кашкавал. Ја ставаме тавата во рерна и печеме 20 минути на 150 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во