Рецепти
Карамел торта
Брза и непечена торта од карамела и бисквити со чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(200 Грама)
Путер(230 Грама)
Млеко(4-5 Супени лажици)
Карамел(100 Грама)
Слатка павлака(550 Милилитри)
Црно чоколадо(50 Грама)
Шеќер(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Растопете 100 г путер и прелијте го врз издробените (или сомелени) бисквити. Додајте го млекото, измешајте убаво и натапкајте ја смесата добро во кружно тавче.
- Карамелата ставете ја во тенџере на оган со 300 мл слатка павлака и мешајте додека целосно се растопат. Потоа тргнете го садот од рингла и додајте 100 г путер и ванила екстракт. Мешајте.
- Кога кремот ќе се излади, прелијте го во тавата врз пандишпанот од бисквити.
- Во меѓувреме во друг сад на оган ставете 250 мл слатка павлака, додајте 30 г путер и 50 г чоколадо за готвење. Мешајте додека убаво се растопат, па оставете ги да се оладат.
- Прелијте ја чоколадната глазура врз кармелот и ставете ја тортата во фрижидер да се олади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во