Рецепти
Карамел торта Ана Ѓорова

Брза и непечена торта од карамела и бисквити со чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бисквити(200 Грама)

Путер(230 Грама)

Млеко(4-5 Супени лажици)

Карамел(100 Грама)

Слатка павлака(550 Милилитри)

Екстракт од ванила

Црно чоколадо(50 Грама)

Шеќер(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Растопете 100 г путер и прелијте го врз издробените (или сомелени) бисквити. Додајте го млекото, измешајте убаво и натапкајте ја смесата добро во кружно тавче.
  2. Карамелата ставете ја во тенџере на оган со 300 мл слатка павлака и мешајте додека целосно се растопат. Потоа тргнете го садот од рингла и додајте 100 г путер и ванила екстракт. Мешајте.
  3.  Кога кремот ќе се излади, прелијте го во тавата врз пандишпанот од бисквити.
  4. Во меѓувреме во друг сад на оган ставете 250 мл слатка павлака, додајте 30 г путер и 50 г чоколадо за готвење. Мешајте додека убаво се растопат, па оставете ги да се оладат.
  5. Прелијте ја чоколадната глазура врз кармелот и ставете ја тортата во фрижидер да се олади.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: