Рецепти
Карамелизирани смокви Ана Ѓорова

Одличен рецепт за смокви како вкусен десерт за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Лимон(1 )

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Рум(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Зелените смокви добро измијте ги и исушете ги со кујнска крпа.
  2. Наредете ги во големо тенџере една до друга и одозгора полијте ги со сок од лимон, шеќерот, оцетот и румот.
  3. Покријте го тенџерето со капак, ставете ги смоквите на умерен оган и гответе ги додека зовријат.
  4. Откако ќе зовријат, тргнете го капакот и продолжете со варење 2 часа. Не ги мешајте смоквите, само одвреме – навреме протресувајте го тенџерето за да не се залепат.
  5. Карамелизираните смокви чувајте ги во стерилизирани тегли.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: