Рецепти
Карфиол во бешамел сос Ана Ѓорова

Едноставен, кремаст и вкусен оброк. Може да ставите брокули наместо карфиол или да напрвите комбинација од двете.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1 )

Лук(4-5 Чешниња)

Брашно(3 Супени лажици)

Млеко(200-300 Милилитри)

Рендан пармезан

Масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во тенџере на оган се загрева вода со малку сол, а потоа се става карфиолот исечен на парчиња да се вари. Потребно е карфиолот да се свари, а притоа да остане цврст.
  2. Сварениот карфиол се вади од водата и се реди во тавче претходно премачкано со масло.
  3. Лукот ситно се сечка и се става врз карфиолот, се посолува и се прелива со малку масло.
  4. Во друг сад на тивок оган се приготвува бешамел сосот. Во садот се става масло, откако маслото ќе се загрее се додава брашното. Се пржи додека брашното добие боја. Потоа во садот со постојано мешање полека се додава млекото, се вари уште 7-8 минути со постојано мешање, потребно е да се добие средно густ сос, па се додава и сол.
  5. Вака приготвениот сос рамномерно се истура врз карфиолот, потоа врз сосот се става ситно рендан пармезан, па се прелева со многу малку масло.
  6. Карфиолот се пече во рерна на 180 степени, околу 30-40 минути.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: