Рецепти
Кифли со павлака и со шунка
Кифлички погодни за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400-500 Грама)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Квасец(1/2 )
Вода(100 Милилитри)
Млеко(200 Милилитри)
Сол(малку )
Кисела павлака(1 Пакување)
Шунка(200 Грама)
Белка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа
- Во млака вода ставете ги квасецот и шеќерот и оставете 10 минути да нараснат.
- Во длабок сад измешајте ги брашното, јајцето, жолчката, водата, млекото, малку сол, маслото и додајте го квасецот. Замесете тесто и оставете го 1 час да нарасне.
- Тестото поделете го на 3 дела, а секој од нив на уште 3 дела. Сите делови расукајте ги на мали кори.
- Првата кора намачкајте ја со павлака, врз неа ставете ја втората и намачкајте ја со павлака, па третата кора, но не ја мачкајте. Постапката повторете ја и со преостанатите кори.
- Набрашнете ја масата и расукајте голема кора, намачкајте ја со павлака и врз неа наредете ја шунката. Исечете ја на триаголници, на секој триаголник да има парче шунка.
- Обликувајте кифли, наредете ги во подмачкан плех, премачкајте ги со белка и посолете ги со сусам.
- Печете ги во загреана рерна на 220 степени додека добијат златножолта боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во