Рецепти
Кифли со павлака и со шунка Ана Ѓорова

Кифлички погодни за секоја пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400-500 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Квасец(1/2 )

Вода(100 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Сол(малку )

Шеќер

Масло

Кисела павлака(1 Пакување)

Шунка(200 Грама)

Белка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Во млака вода ставете ги квасецот и шеќерот и оставете 10 минути да нараснат.
  2. Во длабок сад измешајте ги брашното, јајцето, жолчката, водата, млекото, малку сол, маслото и додајте го квасецот. Замесете тесто и оставете го 1 час да нарасне.
  3. Тестото поделете го на 3 дела, а секој од нив на уште 3 дела. Сите делови расукајте ги на мали кори.
  4. Првата кора намачкајте ја со павлака, врз неа ставете ја втората и намачкајте ја со павлака, па третата кора, но не ја мачкајте. Постапката повторете ја и со преостанатите кори.
  5. Набрашнете ја масата и расукајте голема кора, намачкајте ја со павлака и врз неа наредете ја шунката. Исечете ја на триаголници, на секој триаголник да има парче шунка.
  6. Обликувајте кифли, наредете ги во подмачкан плех, премачкајте ги со белка и посолете ги со сусам.
  7. Печете ги во загреана рерна на 220 степени додека добијат златножолта боја.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: