Рецепти
Кисела чорба од зајак Ана Ѓорова

Гурманска чорба од зајачко месо со ориз и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1,5 Килограм)

Морков(6 помали )

Кромид(1 Главица)

Црвена пиперка(1 )

Домат(2 )

Павлака(1 помала чаша )

Брашно(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Ориз(250 Грама)

Сол

Бибер

Италијански зачин (мешан зачин)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Зајачкото месо се ече на мали парчиња, па се става во лонец со ладна вода.
  2. Се додаваат излупениот кромид, пиперката, доматите и на кругови исечените моркови.
  3. Се посолува по желба, се додава лажичка бибер во зрно и мешан сув зачин.
  4. Се остава да зоврие, па се намалува температурата и се вари на тивко додека да омекне месото.
  5. Во меѓувреме оризот се вари во посебен сад со 7,5 дл вода. Се зачинува по вкус. Кога ќе омекне, се трга од оган и се става настрана.
  6. Во подлабока чинија павлаката се меша со брашното и со 50 мл супа. Се разматува за да нема грутки, па се додава во чорбата.
  7. Половина лимон се сече на резанки, а другата половина се цеди и се додава во чорбата, па се остава да се вари уште 5 минути.
  8. Оризот се става во чинија, се прелива со чорбата и со месото и се сервира топло.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: