Рецепти
Кисела чорба од зајак
Гурманска чорба од зајачко месо со ориз и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зајачко месо(1,5 Килограм)
Морков(6 помали )
Кромид(1 Главица)
Црвена пиперка(1 )
Домат(2 )
Павлака(1 помала чаша )
Брашно(2 Супени лажици)
Лимон(1 )
Ориз(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Зајачкото месо се ече на мали парчиња, па се става во лонец со ладна вода.
- Се додаваат излупениот кромид, пиперката, доматите и на кругови исечените моркови.
- Се посолува по желба, се додава лажичка бибер во зрно и мешан сув зачин.
- Се остава да зоврие, па се намалува температурата и се вари на тивко додека да омекне месото.
- Во меѓувреме оризот се вари во посебен сад со 7,5 дл вода. Се зачинува по вкус. Кога ќе омекне, се трга од оган и се става настрана.
- Во подлабока чинија павлаката се меша со брашното и со 50 мл супа. Се разматува за да нема грутки, па се додава во чорбата.
- Половина лимон се сече на резанки, а другата половина се цеди и се додава во чорбата, па се остава да се вари уште 5 минути.
- Оризот се става во чинија, се прелива со чорбата и со месото и се сервира топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во