Рецепти
Кисела чорба од зајак Ана Ѓорова

Гурманска чорба од зајачко месо со ориз и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зајачко месо(1,5 Килограм)

Морков(6 помали )

Кромид(1 Главица)

Црвена пиперка(1 )

Домат(2 )

Павлака(1 помала чаша )

Брашно(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Ориз(250 Грама)

Сол

Бибер

Италијански зачин (мешан зачин)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Зајачкото месо се ече на мали парчиња, па се става во лонец со ладна вода.
  2. Се додаваат излупениот кромид, пиперката, доматите и на кругови исечените моркови.
  3. Се посолува по желба, се додава лажичка бибер во зрно и мешан сув зачин.
  4. Се остава да зоврие, па се намалува температурата и се вари на тивко додека да омекне месото.
  5. Во меѓувреме оризот се вари во посебен сад со 7,5 дл вода. Се зачинува по вкус. Кога ќе омекне, се трга од оган и се става настрана.
  6. Во подлабока чинија павлаката се меша со брашното и со 50 мл супа. Се разматува за да нема грутки, па се додава во чорбата.
  7. Половина лимон се сече на резанки, а другата половина се цеди и се додава во чорбата, па се остава да се вари уште 5 минути.
  8. Оризот се става во чинија, се прелива со чорбата и со месото и се сервира топло.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: