Рецепти
Ќофтиња од ослиќ
Сочни ќофтиња од риба, кромид и магдонос со гарнир од пире од спанаќ и компири
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ослиќ(400 Грама)
Леб(1 Парче)
Кромид(0.5 Главица)
Јајце(2 )
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сечкан магдонос(2-3 Супени лажици)
Брашно(3-4 Супени лажици)
Масло(2-3 Супени лажици)
Спанаќ(100 Грама)
Компир(100 Грама)
Млеко(0.5 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во тава на малку масло се пропржува исечканиот кромид.
- Ослиќот се сече на филети кои потоа се мелат и пасираат со 1 парче леб потопен во вода и пропржениот кромид. Се додава 1 јајце, малку сол и црн пипер и ситно сечкан магдонос и убаво се соединува.
- Од смесата се прават ќофтиња кои подоцна се валкаат во брашно и 1 јајце и се пржат во тава со загреано масло.
- Се варат спанаќот и компирите и се пасираат. Се додава малку млеко и малку бибер.
- Ќофтињата од ослиќ се послужуваат со пирето од спанаќ и компири и свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во