Рецепти
Колач од јаболки со ванила
Вкусен и сочен колач од варени јаболки со пудинг од ванила и со шлаг кој одлично оди со шолја чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 Литар)
Јаболко(1 Килограм)
Шеќер(1/2 килограм + 1 1/2 мала шолја )
Јајце(3 )
Масло(1 1/2 Чаша)
Брашно(2 Чаши)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Пудинг од ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јаболките се мијат, се лупат, се чистат и се сечкаат на коцки.
- Еден литар вода се вари со јаболките и со 1/2 кг шеќер. Смесата се вари додека водата во тенџерето не дојде до 1/2 литар.
- За пандишпанот: јајцата се матат со 1 и пол мала шолја шеќер и се додава 1 и пол шолја масло. Се меша и се додаваат брашното и печивото.
- Смесата се претура во тавче и се пече додека не добие убава боја.
- Кога ќе се испече, топол се претура со исцедените варени јаболки и убаво се распоредуваат на целата површина. Не се фрла водата во која се вареа јаболките.
- Низ целиот пандишпан се ставаат 3-4 лажици вода (врз јаболките).
- Во водата што останува се варат 2 разредени пудинга од ванила и веднаш се ставаат врз јаболките.
- На крај врз пудингот се става шлаг (шлаг крем или хопла).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во