Рецепти
Колач од јаболки со ванила Ана Ѓорова

Вкусен и сочен колач од варени јаболки со пудинг од ванила и со шлаг кој одлично оди со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Литар)

Јаболко(1 Килограм)

Шеќер(1/2 килограм + 1 1/2 мала шолја )

Јајце(3 )

Масло(1 1/2 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Пудинг од ванила(2 Пакувања)

Шлаг крем ванила

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јаболките се мијат, се лупат, се чистат и се сечкаат на коцки.
  2. Еден литар вода се вари со јаболките и со 1/2 кг шеќер. Смесата се вари додека водата во тенџерето не дојде до 1/2 литар.
  3. За пандишпанот: јајцата се матат со 1 и пол мала шолја шеќер и се додава 1 и пол шолја масло. Се меша и се додаваат брашното и печивото.
  4. Смесата се претура во тавче и се пече додека не добие убава боја.
  5. Кога ќе се испече, топол се претура со исцедените варени јаболки и убаво се распоредуваат на целата површина. Не се фрла водата во која се вареа јаболките.
  6. Низ целиот пандишпан се ставаат 3-4 лажици вода (врз јаболките).
  7. Во водата што останува се варат 2 разредени пудинга од ванила и веднаш се ставаат врз јаболките.
  8. На крај врз пудингот се става шлаг (шлаг крем или хопла).
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: