Рецепти
Колач од јаболки со ванила Ана Ѓорова

Вкусен и сочен колач од варени јаболки со пудинг од ванила и со шлаг кој одлично оди со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Литар)

Јаболко(1 Килограм)

Шеќер(1/2 килограм + 1 1/2 мала шолја )

Јајце(3 )

Масло(1 1/2 Чаша)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Пудинг од ванила(2 Пакувања)

Шлаг крем ванила

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Јаболките се мијат, се лупат, се чистат и се сечкаат на коцки.
  2. Еден литар вода се вари со јаболките и со 1/2 кг шеќер. Смесата се вари додека водата во тенџерето не дојде до 1/2 литар.
  3. За пандишпанот: јајцата се матат со 1 и пол мала шолја шеќер и се додава 1 и пол шолја масло. Се меша и се додаваат брашното и печивото.
  4. Смесата се претура во тавче и се пече додека не добие убава боја.
  5. Кога ќе се испече, топол се претура со исцедените варени јаболки и убаво се распоредуваат на целата површина. Не се фрла водата во која се вареа јаболките.
  6. Низ целиот пандишпан се ставаат 3-4 лажици вода (врз јаболките).
  7. Во водата што останува се варат 2 разредени пудинга од ванила и веднаш се ставаат врз јаболките.
  8. На крај врз пудингот се става шлаг (шлаг крем или хопла).
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: