Рецепти
Колач од лимон и крем сирење Ана Ристеска

Лесен колач со лимон и крем сирење како одличен десерт за со чаша бело вино или мартини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крем сирење(250 Грама)

Слатка павлака(2 Децилитри)

Шеќер(240 Грама)

Јајце(4 )

Лимон(2 )

Сол(малку )

Шеќер во прав

Путер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути

  1. Мешајте го сирењето се додека не добиете кремаста смеса. Додајте ги павлаката и ренданата кора од 1 лимон, па мешајте ги со виљушка.
  2. Одвојте ги жолчките од белките, па матете ги првите со 140 г шеќер се додека не добиете пенлива смеса. Потоа додајте ги на смесата со сирење.
  3. Изматете ги белките со малку сол во цврст снег. Потоа додајте ги на подготвената смеса.
  4. Добиената смеса сипете ја во намастена тава. Печете го колачот на 160 степени 50 минути.
  5. Останатиот лимон исечете го на тенки крукчиња.
  6. Во еден сад ставете го останатиот шеќер и 1 дл вода, па оставете го сирупот да зоврие. Додајте ги парчињата лимон и варете ги на тивок оган 15 минути.
  7. Оладениот колач посипете го со шеќер во прав и гарнирајте го со парчињата лимон.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: