Рецепти
Колач од лимон Ана Ѓорова

Интересен колач со фил од крем сирење и арома на лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Јајце(3 )

Путер(150 Грама)

Шеќер во прав(300 Грама)

Рендана кора од лимон(од 1 лимон )

Крем сирење(500 Грам)

Жолчка од јајце(1 )

Свеж сок од лимон(од 1 лимон )

Шеќер(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Изматете ги путерот и 100 г шеќер во прав, потоа додајте 1 жолчка, брашното и кората од лимон.
  2. Замесете тесто, завиткајте го во најлонска фолија и оставете го 1 час во фрижидер.
  3. Од изладеното тесто расукајте тркалезна кора, ставете ја во намастен и набрашнет калап со големина од 26 см, така што 2 см од страничниот дел од калапот ќе бидат обложени со тесто.
  4. Соединете ги крем сирењето, 1 јајце, 200 г шеќер во прав и сокот од лимон.
  5. Нанесете го филот од крем сирењето врз подлогата во калапот и печете 30 минути во загреана рерна на 180 степени.
  6. Шеќерот прелијте го со 2 лажици вода, па варете ги 2 минути. За тоа време изматете 2 белки со миксер, па постепени додавајте го шербетот непрекинато матејќи.
  7. Колачот премачкајте го со подготвениот шлаг и оставете го да се олади пред послужување. Наместо шлаг, може да го наросите со шеќер во прав по желба.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: