Рецепти
Колач од сирење со чоколадо и портокали
Чизкејк во совршена комбинација со портокал и чоколадо! Одличен десерт за секаква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Какао(2 Супени лажици)
Брашно(за кората 1/2 Чаша)
Шеќер(за кората 1 Супена лажица)
Путер(45 Грама)
Вода(1 Супена лажица)
Крем сирење(500 Грама)
Рендана кора од портокал(2 Супени лажици)
Сок од портокал(4 Супени лажици)
Шеќер(3/4 Чаша)
Јајце(3 )
Брашно(1/3 Чаша)
Шлаг крем ванила(4 Супени лажици)
Ликер од портокал(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Намастете еден калап со дијаметар од 23 цм и прекријте го со масна хартија.
- Во миксер матете ги какаото, брашното, шеќерот и путерот се додека не добиете ронлива смеса. Додајте ја водата и матете додека да добиете хомогена смеса.
- Потоа сипете ја смесата во тавата оставете ја на ладно место 15 минути. Прекријте ја со алуминумска фолија и сув грав и печете ја 10 минути. Отстранете го гравот и фолијата и печете го тестото уште 5 минути. Оставете го да се олади.
- Изметете го сирењето со кората од портокал. Додајте ги сокот и шеќерот, па матете ги се додека не добиете фина смеса. Додајте ги јајцата без да престанете со матење. Додајте ги брашното, кремот и ликерот.
- Во еден сад измешајте ги растопеното чоколадо и 1/4 од филот со сирење. Останатиот фил сипете го врз тестото и прекријте го со филот со чоколадо. Потоа со виљушка внимателно измешајте ги смесите.
- Печете го колачот 30-35 минути. Оставете го да се олади и сервирајте го со крем и какао.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во