Рецепти
Колач од тиква
Есенски десерт што одлично оди со шолја чај или кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(1,2 Килограм)
Шеќер(16 Супени лажици)
Јајце(6 )
Брашно(6 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Цимет(1 Пакување)
Бадеми(обарени попечени и лупени 100 грама )
Суво грозје(30 Грама)
Суви кајсии(30 Грама)
Какао(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Тиквата исечете ја на парчиња, отстранете ги семките и ставете ја во тенџере со вода на оган.
- Додајте 10 лажици шеќер и оставете тиквата да се обари.
- Со алатка од тиквата извадете топчиња.
- Бадемите, претходно исечкани на тенки, долгнавести парчиња, забодете ги во парчињата тиква.
- Во сад за матење со миксер изматете ги јајцата со 6 лажици шеќер.
- Додајте ги сувото овошје, брашното, печивото, циметот и какаото, па мешајте додека смесата се соедини.
- Половина од тестото ставете во правоаголна тава за печење обложена со хартија за печење.
- Врз тестото наредете ги парчињата тиква и прекријте со преостанатото тесто.
- Печете го колачот 30 минути во рерна на 180°C.
- Одозгора прелијте го со карамел или со чоколаден прелив и шлаг, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во