Рецепти
Колач со малини
Овој едноставен рецепт може да го направите со било какво сезонско овошје по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(2 Чаши)
Млеко(1 Чаша)
Јогурт(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Брашно(3 Чаши)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Шеќер(за филот )
Гриз(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад се мешаат брашното, печивото, ванилиниот шеќер и 200 г шеќер, па им се додаваат млекото, јогуртот, јајцата и маслото.
- Се мати целата смеса.
- Половина од смесата се става во подмачкан плех (број 30) посипан со брашно и добро се запечува во рерна, но не премногу – колку да фати малце кора.
- Фил: малините се мијат и се пасираат со гризот, малку шеќер и со мелени ореви.
- Се става филот врз потпеченото тесто, се прелива со другата половина од смесата со брашното и се пече колачот на 200°C.
- Испечениот колач се посипува со шеќер во прав или со кокос, а може да го премачкате и со мармалад.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во