Рецепти
Колачиња со лимон Ана Ѓорова

Освежителни и вкусни колачиња со арома на лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(3/4 Чаша)

Рендана кора од лимон(2 Кафени лажици)

Брашно(1 3/4 Чаша)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1/4 Кафена лажица)

Путер(12 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(4 Супени лажици)

Жолчка од јајце(1 )

Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)

Крем сирење(1 Супена лажица)

Шеќер во прав(1 1/2 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Загрејте ја рерната на 190°C.
  2. Во миксер измешајте ги шеќерот и кората од лимон, па додајте ги брашното, солта и печивото и промешајте.
  3. Додајте го путерот и повторно изматете.
  4. Во друг сад со вилушка изматете 2 лажици свежо исцеден сок од лимон со жолчката и ванилата.
  5. Смесата со жолчка додајте ја со смесата со путер и сè добро измешајте и замесете тесто. Оставете го да отстои во фрижидер 2 часа.
  6. Тестото расукајте го и вадете кружни форми со чаша. Редете ги парчињата врз хартија за печење во плех одделени едно од друго.
  7. Печете ги во загреаната рерна 14-16 минути додека да добијат светлокафена боја.
  8. Оставете ги да се оладат 5 минути.
  9. За глазурата: изматете го крем сирењето со 2 лажици лимонов сок и една и пол чаша шеќер во прав и посипете ги. Послужете ги по 1 час.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: