Рецепти
Колибри торта
Одлична торта за посебни пригоди, да ги послужите вашите сакани или пак за оние моменти кога единствено нешто што сакате е добро парче торта
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(250 Милилитри)
Брашно(350 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Цимет(1 Кафена лажица)
Жолт шеќер(350 Грама)
Зрела банана(4 )
Ананас во конзерва(425 Грама)
Јајце(2 )
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Пекан ореви(100 Грама)
Несолен путер(150 Грама)
Крем сирење(200 Грама)
Зелен лимон(2 )
Шеќер во прав(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C. Премачкајте два калапи за торта со дијаметар од 23 сантиметри.
- Просејте го брашното и циметот во сад за мешање, а потоа додајте шеќер и голем прстофат морска сол.
- Излупете ги бананите и згмечете ги со вилушка во друг сад.
- Исцедете го и ситно исечкајте го ананасот и додајте го во бананите со масло, јајца и екстракт од ванила. Мешајте додека не се соедини, а потоа додајте го во сувата смеса и мешајте додека смесата не стане мазна.
- Ситно исечкајте 50 грама пекан ореви и внимателно промешајте ги во смесата, а потоа поделете го тестото на два еднакви дела во подготвените калапи. Печете 35-40 минути или додека тестото не порасне, добие светло кафена боја и стане сунѓересто, со цел повторно да се крене, кога лесно ќе го притиснете во средината.
- Со нож одлепете ги рабовите од тавата, а потоа оставете го да се излади за 10 минути пред да се префрли на стенд жица за да се излади целосно.
- Во меѓувреме, за да се подготви глазура, смелете 400 грама шеќер, додадете путер и мешајте додека смесата не стане бледа и кремаста.
- Додадете крем сирење, ситно рендана кора од 1 лимон и малку сок, а потоа мешајте додека смесата не стане малку мазна – многу е важно да не се претера со мешањето. Да се чува во фрижидер додека е потребно.
- За да се создаде крцкава кора, ставете рицинов шеќер и ставете малку вода во тава што не се лепи. Протресете за еднакво да се покрие дното, не мешајте, само протресувајте ја тавата повремено додека шеќерот се стопи и смесата не стане светлозлатна.
- Додајте 50 грама пекан ореви и малку сол, мешајте додека оревите не се убаво потопени со смесата, а кога ќе се добие златна боја, сипете ја смесата на подмачкана хартија за печење и оставете да се излади.
- Кога смесата ќе се излади, искршете ја така што ќе се претвори во прав (потребно е половина за тортата, а остатокот за посипување на сладоледот).
- Ставете една сунѓереста кора како постава на тортата и премачкајте ја со половина од глазурата. Ставете уште една сунѓереста кора и премачкајте ја со останатиот дел од глазурата и поросете со правот од крцкавата кора. Може да украсите со цвеќиња за јадење како темјанушки или слично.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во