Рецепти
Компир салата со октопод (посно)
Медитеранска салата од варени компири и октопод што е многу вкусна во комбинација со лук, кромид и зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Октопод(1,5 до 2 Килограми)
Компир(1/2 Килограм)
Кромид(2 Главици)
Лук(4 Чешниња)
Маслиново масло(80 Милилитри)
Црвен вински оцет(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа
- Октоподите се варат 1,5 час. Се чистат од кожата и се сечкаат на парчиња од 2-3 см.
- Компирите посебно се варат во лушпа, се лупат и се сечкаат.
- Во длабок сад се мешаат октоподот и компирите и се додава сечкани лук и кромид.
- Салатата се зачинува со маслиново масло, оцет, сол и бибер по вкус и се промешува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во