Рецепти

Копани со тарана
Лесно јадење за целото семејство кое моежете да го послужите со свежа салата како прилог
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(1 Килограм)
Морков(3 )
Тарана(450 Грама)
Путер(250 Грама)
Кромид(1 Главица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Зелена пиперка(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Во тенџере со вода на оган ги вариме копаните.
- Главицата кромид ситно ја сечкаме и ја пржиме на 80 г растопен путер во тава на оган.
- Пиперката и морковите ги сечкаме на коцки и ги додаваме во тавата со омекнатиот кромид. Откако пиперката и морковите ќе се испржат во тавата ја додаваме тараната и мешаме со лажица.
- Откако и тараната ќе се запржи содржината од тавата ја ставаме во огноотпорен сад. Во садот ги додаваме и сварените копани.
- Налеваме од водата во која се вареа копаните и посолуваме. Во тенџере на оган го ставаме преостанатиот путер да се растопи. Го додаваме црвениот путер и промешуваме.
- Со врелата запршка ја преливаме содржината во огноотпорниот сад. Наросуваме бибер.
- Го ставаме садот во рерна, печеме 45 минути на 200 степени и го вадиме од рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во