Рецепти
Крап печен во вино
Здрав ручек со гарнир од варен компир. Пријатно јадење!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(2 Килограми)
Лук(неколку чешниња )
Лимон(1 )
Масло(малку )
Бело вино(200 Милилитри)
Компир(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Масло(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Најпрво рибата (може и неколку помали риби) ја чистиме и добро ја миеме.
- Потоа крапот убаво го посолуваме одвнатре и однадвор и го оставаме да отстои околу 1 час.
- Крапот на неколку места хоризонтално го засекуваме преку грбот и потоа во отворите ставаме чешниња лук, сок од лимон, масло и бибер.
- Тепсијата со крапот ја ставаме во загреана рерна да се пече на темепература од 200 степени. Го полеваме со виното и одвреме-навреме го превртуваме во плехот за да се испече добро.
- Како гарнир, приготвуваме компир салата; ги вариме компирите, ги лупиме и ги сечеме на кругови, сечкаме една поголема главица кромид, додаваме масло, сол, оцет, бибер и добро промешуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во