Рецепти
Крап во рерна
Печен крап во бело вино на здрав, едноставен и вкусен начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(1 тежок околу 2 килограми )
Лимон(1 )
Свеж магдонос(1.5 Китка)
Лук(1 главица + 3 чешниња )
Морска сол(1.5 Супена лажица)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Морков(5 )
Бело вино(300 Милилитри)
Вода(100 милилитри + 100 милилитри по потреба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во тепсијата во која ќе го печете крапот наредете неколку дрвца за ражениња. Во нив ставете го крапот за да не се залепи за тепсијата, па добро полијте го со исцедениот сок од лимон и одвнатре и однадвор.
- Китката магдонос исечкајте ја, а главицата лук изгмечете ја, па измешајте ги во еден сад со 1 лажица од морската сол. Со смесата полнете го крапот.
- На горната страна од крапот направете три засекувања и во секое од нив ставете по едно чешне лук.
- Крапот прелијте го со маслото.
- Половина китка магдонос исечкајте ја и измешајте ја со исечканите моркови, па ставете ги околу крапот. Додајте бело вино и вода.
- Тепсијата покријте ја со фолија и печете во загреана рерна на 180°C, околу 1 час. Одвреме навреме полевајте го крапот со вода по потреба.
- По 1 час извадете ја фолијата и печете уште 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во