Рецепти
Крап во рерна Ана Ѓорова

Печен крап во бело вино на здрав, едноставен и вкусен начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(1 тежок околу 2 килограми )

Лимон(1 )

Свеж магдонос(1.5 Китка)

Лук(1 главица + 3 чешниња )

Морска сол(1.5 Супена лажица)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Морков(5 )

Бело вино(300 Милилитри)

Вода(100 милилитри + 100 милилитри по потреба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во тепсијата во која ќе го печете крапот наредете неколку дрвца за ражениња. Во нив ставете го крапот за да не се залепи за тепсијата, па добро полијте го со исцедениот сок од лимон и одвнатре и однадвор.
  2. Китката магдонос исечкајте ја, а главицата лук изгмечете ја, па измешајте ги во еден сад со 1 лажица од морската сол. Со смесата полнете го крапот.
  3. На горната страна од крапот направете три засекувања и во секое од нив ставете по едно чешне лук.
  4. Крапот прелијте го со маслото.
  5. Половина китка магдонос исечкајте ја и измешајте ја со исечканите моркови, па ставете ги околу крапот. Додајте бело вино и вода.
  6. Тепсијата покријте ја со фолија и печете во загреана рерна на 180°C, околу 1 час. Одвреме навреме полевајте го крапот со вода по потреба.
  7. По 1 час извадете ја фолијата и печете уште 30 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: