Рецепти
Крцкав стек со палента Ана Ристеска

Похуван пилешки стек со палента и сусам во сос со маслинки или кисели краставички

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Стекот се сече на потенки парчиња и се чука со чекан за месо, така месото ќе биде посочно. Потоа се става во солена вода малку да се подвари.
  2. Месото се вади од водата, се остава малку да се излади. Се потопува во претходно изматено јајце со сол и со вегета, потоа се валка во палента измешана со лебни ронки и со сусам па се реди во подмачкана тепсија.
  3. Кога е нареден целиот стек во тепсијата, одозгора се попрскува со масло, се наросува со сушен магдонос и се става да се пече во рерна на 220 степени. Се пече додека добие убава боја.
  4. Во тенџерето се ставаат масло и 5 лажици брашно и се пржи на тивок оган малку да потемни. Полека се додава млекото и истовремено се меша за да не се направат грутчиња од брашното. Се вари на тивок оган додека се постигне саканата густина. На крај се додаваат зачини по желба, а исто така може и ситно сечкани маслинки, рендани кисели краставички и печурки по желба.
  5. Кога ќе биде готово месото, се сервира сосот, а по желба се додава свежа сезонска салата.
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Торта фантазија
Чоколадни кроасани
Филе Велингтон
Највкусни крофни
Руски колач со афион
Печен ролат од свинско каре
Еврејски колач
Торта со слатко од зелени смокви
Чоколадна торта со суви сливи, урми и ореви
Мустаќи торта
Лиснати погачки
Флија
Француски крем кроасани
Крцкав стек со палента
Козињак со мармалад
Велигденска корпа
Пита со чаен колбас
Ролни со цимет
Тортелини со тиква
Визитарки (посно)
Спонзор торта
Какао торта со фил од чоколадо
Влашка пита
Мини пити со спанаќ и сирење
Свинска пача
Кростата од кајсии
Домашен леб
Полнет венец

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: