Рецепти
Крцкав стек со палента Ана Ристеска

Похуван пилешки стек со палента и сусам во сос со маслинки или кисели краставички

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Стекот се сече на потенки парчиња и се чука со чекан за месо, така месото ќе биде посочно. Потоа се става во солена вода малку да се подвари.
  2. Месото се вади од водата, се остава малку да се излади. Се потопува во претходно изматено јајце со сол и со вегета, потоа се валка во палента измешана со лебни ронки и со сусам па се реди во подмачкана тепсија.
  3. Кога е нареден целиот стек во тепсијата, одозгора се попрскува со масло, се наросува со сушен магдонос и се става да се пече во рерна на 220 степени. Се пече додека добие убава боја.
  4. Во тенџерето се ставаат масло и 5 лажици брашно и се пржи на тивок оган малку да потемни. Полека се додава млекото и истовремено се меша за да не се направат грутчиња од брашното. Се вари на тивок оган додека се постигне саканата густина. На крај се додаваат зачини по желба, а исто така може и ситно сечкани маслинки, рендани кисели краставички и печурки по желба.
  5. Кога ќе биде готово месото, се сервира сосот, а по желба се додава свежа сезонска салата.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: