Рецепти
Крофни со карамела
Почастете се себеси и вашите најблиски со овој луксузен десерт кој оди одлично со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Банана(2 )
Брашно(130 Грама)
Јајце(2 )
Жолчка од јајце(2 )
Шеќер(100 + 1 супена лажица Грама)
Млеко(2,5 Децилитри)
Стапче цимет(1 )
Слатка павлака(2 Децилитри)
Сок од портокал(1 Децилитар)
Рум(1 Супена лажица)
Путер(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Ставете 1,2 дл вода да зоврие со половина од путерот, малку сол и 10 г шеќер. Додајте 70 г брашно, тргнете го садот од огнот и мешајте за да добиете хомогена смеса. Вратете го садот на тивок оган и мешајте се додека смесата не започне да се одвојува од рабовите на садот. Оставете ја да се олади.
- Додајте ги јајцата, измешајте ги и од смесата направете 4 големи крофни врз намастен плех. Посипете ги со крупниот шеќер и печете ги на 200 степени 35 минути.
- Ставете го млекото да зоврие со циметот, тргнете го од оган и оставете го да отстои.
- Изматете ги жолчките со 60 г шеќер, додајте го останатотот брашно и топлото млеко без циметот. Згуснете го кремот врз тивок оган, па оставете го да се олади и додајте ја павлаката. Наполнете ги крофните со кремот.
- Бананите исечете ги по должина. Растопете го останатиот путер со 30 г шеќер и кога ќе започне да се карамелизира, додајте ги бананите и пржете ги се додека не заруменат. Додајте ги сокот од портокал и румот и оставете да се згусне сосот. Сервирајте ги со крофните.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во