Рецепти
Крокети од зелка со риба
Пржени крокети кои се одлични на вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела зелка(300 Грама)
Речна риба(200 Грама)
Свеж сок од лимон(малку )
Јајце(1 )
Брашно(50 Грама)
Пиво(1 Децилитар)
Шеќер(2 Кафени лажици)
Вода(1 Децилитар)
Бело вино(1 Децилитар)
Павлака(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Киселата зелка се цеди и се сече на ситно, рибата се сече на коцкички и се пропржува со лимон.
- Со јајцето, пивото и брашното се замесува поретко тесто.
- Во 5 лажици од тестото се става зелката и рибата, се зачинува со сол и шеќер.
- Се вадат крокетите и се валкаат во тестото.
- Маслото се загрева и во него се пржат крокетите 45 минути.
- Се подготвува сосот: се загреваат водата и виното (може да им се додаде по желба и 1 лажичка вињак), па се додаваат павлаката и вегетата.
- Пржените крокети се сервираат со сечкан магдонос и со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во