Рецепти
Крокети од зелка со риба Ана Ѓорова

Пржени крокети кои се одлични на вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кисела зелка(300 Грама)

Речна риба(200 Грама)

Свеж сок од лимон(малку )

Јајце(1 )

Брашно(50 Грама)

Пиво(1 Децилитар)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Масло

Вода(1 Децилитар)

Бело вино(1 Децилитар)

Павлака(2 Супени лажици)

Вегета

Сечкан магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Киселата зелка се цеди и се сече на ситно, рибата се сече на коцкички и се пропржува со лимон.
  2. Со јајцето, пивото и брашното се замесува поретко тесто.
  3. Во 5 лажици од тестото се става зелката и рибата, се зачинува со сол и шеќер.
  4. Се вадат крокетите и се валкаат во тестото.
  5. Маслото се загрева и во него се пржат крокетите 45 минути.
  6. Се подготвува сосот: се загреваат водата и виното (може да им се додаде по желба и 1 лажичка вињак), па се додаваат павлаката и вегетата.
  7. Пржените крокети се сервираат со сечкан магдонос и со сосот.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: