Рецепти
Кростата од бадеми со мармалад Ана Ѓорова

Одличен десерт за со чаша млеко или кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мармалад од цреши(или друг по вкус 450 грама )

Брашно(250 Грама)

Мелени бадеми(120 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Јајце(2 )

Портокал(1 )

Рум(1 Супена лажица)

Цимет

Сол(1 Прстофат)

Путер(120 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Путерот (претходно оставете го да омекне на собна температура) изматете го со шеќерот додека да добиете кремаста смеса.
  2. Потоа додајте ги белото брашно и  мелените бадеми, жолчките, сокот и ренданата кора на портокалот, малку цимет, прстофат сол и румот.
  3. Измешајте ги состојките со раце и замесете тесто кое ќе го оформите во топка.
  4. Обвиткајте ја топката во проѕирна фолија и оставете го тестото да одмори 1 час во фрижидер.
  5. Потоа одделете 3/4 од тестото и расукајте го на набрашнета површина.
  6. Ставете го во кружен калап (24 см), претходно намастен и набрашнет, така што на краевите тестото малку ќе биде задебелено.
  7. Тестото во внатрешноста премачкајте го со мармалад од цреши (или друг по желба) и превиткајте ги задебелените краеви кон внатрешноста.
  8. Остатокот од тестото расукајте го (не многу тенко) и со нож за сечење пица или обичен нож исечете ленти.
  9. Лентите наредете ги врз питата така што ќе формирате мрежа.
  10. Печете ја кростатата во претходно загреана рерна на 150 степени, 40 минути.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: