Рецепти
Кростата со џем од кајсии
Неодолив десерт во кој ќе уживате, а со сигурност ќе го направите повторно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Вода(100-200 мл или повеќе по потреба )
Шеќер(70 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Рендана кора од лимон(1/2 Кафена лажица)
Џем од кајсии(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во сад се мешаат брашното, прстофат сол, малку рендана кора од лимон и шеќерот, па се прави длабнатина во средината и се додаваат путерот, омекнат и исечен на коцки, жолчките од јајце и водата.
- Смесата убаво се меша, се мати со миксер додека да добие малку кремаст состав, а потоа се префрла на набрашнета површина, се додава уште брашно по потреба за да се замеси средно тврдо тесто.
- Тестото убаво се изработува со рацете, постепено му се додава од брашното за да не се лепи, а потоа се става во проѕирна фолија и се остава во фрижидер 1 час.
- Округла тава, со пречник 24 см, се премачкува со путер и се набрашнува.
- Потоа од тестото се одделува мал дел. Поголемиот дел се расукува на набрашнета површина во форма на круг и се става во тавата, со тоа што на краевите малку ќе го задебелите.
- Целото тесто се премачкува со џемот.
- Помалиот дел се расукува на набрашнета површина и од него се сечат ленти за да се покрие питата.
- Се става да се пече во загреана рерна на 180-200 степени, околу 30-40 минути. Послужете ја малку оладена и посипете ја со шеќер во прав по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во