Рецепти
Кростата со џем од кајсии Ана Ѓорова

Неодолив десерт во кој ќе уживате, а со сигурност ќе го направите повторно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(100-200 мл или повеќе по потреба )

Шеќер(70 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол

Рендана кора од лимон(1/2 Кафена лажица)

Џем од кајсии(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во сад се мешаат брашното, прстофат сол, малку рендана кора од лимон и шеќерот, па се прави длабнатина во средината и се додаваат путерот, омекнат и исечен на коцки, жолчките од јајце и водата.
  2. Смесата убаво се меша, се мати со миксер додека да добие малку кремаст состав, а потоа се префрла на набрашнета површина, се додава уште брашно по потреба за да се замеси средно тврдо тесто.
  3. Тестото убаво се изработува со рацете, постепено му се додава од брашното за да не се лепи, а потоа се става во проѕирна фолија и се остава во фрижидер 1 час.
  4. Округла тава, со пречник 24 см, се премачкува со путер и се набрашнува.
  5. Потоа од тестото се одделува мал дел. Поголемиот дел се расукува на набрашнета површина во форма на круг и се става во тавата, со тоа што на краевите малку ќе го задебелите.
  6. Целото тесто се премачкува со џемот.
  7. Помалиот дел се расукува на набрашнета површина и од него се сечат ленти за да се покрие питата.
  8. Се става да се пече во загреана рерна на 180-200 степени, околу 30-40 минути. Послужете ја малку оладена и посипете ја со шеќер во прав по желба.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: