Рецепти
Кростата со џем од кајсии Ана Ѓорова

Неодолив десерт во кој ќе уживате, а со сигурност ќе го направите повторно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(100-200 мл или повеќе по потреба )

Шеќер(70 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол

Рендана кора од лимон(1/2 Кафена лажица)

Џем од кајсии(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во сад се мешаат брашното, прстофат сол, малку рендана кора од лимон и шеќерот, па се прави длабнатина во средината и се додаваат путерот, омекнат и исечен на коцки, жолчките од јајце и водата.
  2. Смесата убаво се меша, се мати со миксер додека да добие малку кремаст состав, а потоа се префрла на набрашнета површина, се додава уште брашно по потреба за да се замеси средно тврдо тесто.
  3. Тестото убаво се изработува со рацете, постепено му се додава од брашното за да не се лепи, а потоа се става во проѕирна фолија и се остава во фрижидер 1 час.
  4. Округла тава, со пречник 24 см, се премачкува со путер и се набрашнува.
  5. Потоа од тестото се одделува мал дел. Поголемиот дел се расукува на набрашнета површина во форма на круг и се става во тавата, со тоа што на краевите малку ќе го задебелите.
  6. Целото тесто се премачкува со џемот.
  7. Помалиот дел се расукува на набрашнета површина и од него се сечат ленти за да се покрие питата.
  8. Се става да се пече во загреана рерна на 180-200 степени, околу 30-40 минути. Послужете ја малку оладена и посипете ја со шеќер во прав по желба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: