Рецепти
Кростата со рикота и чоколадо Ана Ристеска

Вкусна италијанска кростата на која нема да можете да одолеете и со сигурност ќе ја направите повторно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(200 Милилитри)

Шеќер(70 Грама + 175 Грама)

Жолчка од јајце(4 )

Сол

Рендана кора од лимон(од 3 лимони )

Цимет

Рикота сирење(500 Грама)

Црно чоколадо(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 150 минути

  1. Во сад се мешаат брашното, прстофат сол, рендана кора од 1 лимон и шеќерот (70 г), па се прави длабнатина во средината и се додаваат путерот, омекнат и исечен на коцки, жолчките од јајце (2) и водата.
  2. Смесата убаво се меша, се мати со миксер додека да добие малку кремаст состав, а потоа се префрла на набрашнета површина, се додава уште брашно по потреба за да се замеси средно тврдо тесто.
  3. Тестото убаво се изработува со рацете, постепено му се додава од брашното за да не се лепи, а потоа се става во проѕирна фолија и се остава во фрижидер 1 час.
  4. За тоа време го подготвуваме филот. Во сад го ставаме шеќерот (175 г), две жолчки, прстофат цимет и рендана кора од 2 лимони. Матиме со миксер. Потоа ја додаваме рикотата (претходно убаво исцедена), повторно матиме со миксер и го тргаме филот на страна.
  5. Округла тава, со пречник 24 см, се обложува со хартија за печење.
  6. Потоа од тестото се одделува мал дел. Од поголемиот дел формираме топче и го ставаме на хартија за печење. Одозгора го покриваме со уште една хартија за печење и со сукало го расукуваме во форма на круг и го ставаме во тавата, со тоа што на краевите малку ќе го задебелите.
  7. Потоа врз тестото го ставаме филот со рикотата и рамномерно го распоредуваме. Одозгора ставаме парчиња црно чоколадо.
  8. Помалиот дел го расукуваме на ист начин и од него сечеме ленти со иста дебелина и ги редиме најизменично како на сликата.

FullSizeRender (17)

 

9. Кростатата ја ставаме да се пече во загреана рерна на 175 степени околу 70 минути. Оставате целосно да се излади и ја служиме.

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: