Рецепти
Куглов колач со ванила Ана Ѓорова

Одличен, благ појадок со чаша топло млеко или капучино кој се подготвува многу едноставно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(400 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Шеќер во прав

Млеко(150 Милилитри)

Јајце(4 )

Путер(40 Грама)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванила стапче(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Одделете ги жолчките од белките. Белките пенасто изматете ги со миксер.
  2. Во друг сад жолчките изматете ги со шеќерот и матете добро додека да добиете хомогена смеса.
  3. Додајте го млекото и мешајте. Постепено додавајте ги на смесата измешаните брашно и печиво. Мешајте повторно и додајте го омекнатиот путер на коцки (претходно извадете го од фрижидер да омекне).
  4. Во смесата за да дадете шмек на колачот, може да додадете и ванила стапче (може или ванилин шеќер или екстракт од ванила наместо стапче).
  5. На крајот постепено додајте го снегот од белки. Додавајте го постепено и мешајте нежно со лажица. Белките ќе го омекнат колачот.
  6. Смесата претурете ја во калап за куглов колач, претходно премачкан со путер и набрашнет, или во силиконски калап за торти.
  7. На површината наросете шеќер во прав и печете го колачот во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 40 минути.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: