Рецепти
Леб од тиква Ана Ѓорова

Од истиот рецепт може да направите и мафини – еднакво се вкусни и се одличен есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пире од варена тиква(1 Чаша)

Јајце(2 )

Масло(1/2 Чаша)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Чаша)

Брашно(1 Чаша)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Сода бикарбона(3/4 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)

Морско оревче(1/4 Кафена лажица)

Каранфилче(1/8 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Тиквата излупете ја, исчистете ја од семките и исечете ја на коцки.
  2. Ставете ја во тенџере со вода на оган и варете ја малку да омекне (околу 20-тина минути), па потоа добро исцедете ја и оставете ја да се олади.
  3. Изблендирајте ја тиквата во блендер или со алатка за пире.
  4. Загрејте ја рерната на 180 степени.
  5. Измешајте 1 чаша од пирето од тиква, јајцата, маслото и ванилата. Додајте го шеќерот и добро измешајте.
  6. Во друг сад измешајте ги брашното, солта, содата бикарбона, печивото и зачините. Додајте ги во садот со пирето од тиква и добро измешајте да се соедини смесата.
  7. Претурете во намастен четвртасто тавче обложено со хартија за печење и печете околу 45 минути во веќе загреаната рерна.
  8. Проверете со чепкалка дали е печен – боцнете и ако чепкалката излезе чиста, извадете го лебот од рерна.
  9. Од истиот рецепт може да направите и мафини – печете ги 20 минути на 190 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: