Рецепти
Леб од тиква
Од истиот рецепт може да направите и мафини – еднакво се вкусни и се одличен есенски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пире од варена тиква(1 Чаша)
Јајце(2 )
Масло(1/2 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Чаша)
Брашно(1 Чаша)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Сода бикарбона(3/4 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Ѓумбир во прав(1/2 Кафена лажица)
Морско оревче(1/4 Кафена лажица)
Каранфилче(1/8 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Тиквата излупете ја, исчистете ја од семките и исечете ја на коцки.
- Ставете ја во тенџере со вода на оган и варете ја малку да омекне (околу 20-тина минути), па потоа добро исцедете ја и оставете ја да се олади.
- Изблендирајте ја тиквата во блендер или со алатка за пире.
- Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Измешајте 1 чаша од пирето од тиква, јајцата, маслото и ванилата. Додајте го шеќерот и добро измешајте.
- Во друг сад измешајте ги брашното, солта, содата бикарбона, печивото и зачините. Додајте ги во садот со пирето од тиква и добро измешајте да се соедини смесата.
- Претурете во намастен четвртасто тавче обложено со хартија за печење и печете околу 45 минути во веќе загреаната рерна.
- Проверете со чепкалка дали е печен – боцнете и ако чепкалката излезе чиста, извадете го лебот од рерна.
- Од истиот рецепт може да направите и мафини – печете ги 20 минути на 190 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во