Рецепти
Леден колач со рум
Едноставен десерт за со попладневното кафе. На здравје!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(400 Грама)
Брашно(6 Супени лажици)
Масло(6 Супени лажици)
Какао(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(3 Пакувања)
Рендана кора од лимон(од еден лимон )
Млеко(1 Литар)
Нишесте (пченкарен скроб)(7 Супени лажици)
Рум(50 Милилитри)
Маргарин(125 Грама)
Шеќер во прав(100 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во еден сад се кршат 6 јајца и добро се матат со 6 лажици шеќер. Се додаваат брашното, маслото, какаото, печивото, 1 ванила и малку рендана кора од лимон.
- Изматената се истура во подмачкан плех и се пече 20 минути на 200 степени.
- Откако тестото ќе се олади, се полева со шербет приготвен од 1 чаша вода, зовриена со 2 чаши шеќер.
- Потоа тестото се попрскува и со 50 мл рум.
Фил:
- Еден литар млеко, 7 лажици нишесте, 2 ванили и 15 лажици шеќер се ставаат да зовријат.
- Кога ќе се свари, се трга настрана да се излади.
- Посебно се мати маргаринот со 100 г шеќер во прав и се додава во веќе изладениот фил.
- Со филот убаво се премачкува целата кора.
Глазура:
- Се крши 100 грама чоколадо, се додава 1 лажица масло, 3 лажици шеќер и 3 лажици млеко за да се добие глазура и со неа се прелива целиот колач.
- Се чека да се стврдне глазурата, па колачот се наросува со какао и се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во