Рецепти
Лесен колач со праски Ана Ѓорова

Овошен колач што одлично оди со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Шеќер(4 Чаши)

Јогурт(3 Чаши)

Масло(2 Чаши)

Брашно(10 Чаши)

Прашок за печиво(1 )

Праска(1/2 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измијте ги и исчистете ги праските од семките, па исечете ги на средни коцкички.
  2. Јајцата изматете ги со шеќерот, потоа додајте ги јогуртот и маслото.
  3. Откако убаво со миксер ќе ги изматите, додајте го брашното помешано со прашокот за печиво, но измешајте го со дрвена лажица, не со миксер.
  4. Кога смесата е вака приготвена, намастете ја тепсијата со маргарин и истурете половина од смесата за тесто, па ставете во загреана рерна да се пече.
  5. Кога малку ќе се потпече, извадете ја тепсијата, наредете ги праските и додајте ја втората половина од тестото.
  6. Одзогора по желба може да посипете сусам, па вратете да се пече на 200 степени околу 40 минути, па намалете на 100 степени и печете го колачот уште 20 минути.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: