Рецепти
Летна тава
Вкусен ручек за Вас и семејството
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(2 Килограми)
Пилешко месо(1 Килограм)
Црвена пиперка(1 Килограм)
Домат(1.5 Килограм)
Бело вино(1 Децилитар)
Кашкавал(200 Грама)
Вегета(1-2 Супени лажици)
Свежо оригано(1-2 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пржете го одделно свинското од пилешкото месо (може да употребете свинска кртина и пилешки бифтек). Кога ќе се испржат се ставаат во земјена тава и убаво се мешаат.
- Пиперките се сечат на коцкички се пржат. Не треба да бидат премногу пржени, туку да омекнат.
- Доматите исто така се сечат на парчиња и се пржат во тенџере. Додајте оригано и вегета.
- Месото во тавата се прелива со сокот од домати и се додава 1 децилитар бело вино и се затвара со земјен капак. Се става да се пече во загреана рерна околу 30 – 40 минути да крчка. Потоа одозгора се ренда кашкавал и без поклопец се враќа уште 5 минути да се пече додека кашкавалот не закорави.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во