Рецепти
Летно рижото Ана Ѓорова

Ориз со печени пиперки, тиквички и зачини што е многу лесен за јадење, а со богат вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(2 )

Сусам(2 Супени лажици)

Сечкан магдонос(1 Кафена лажица)

Тиквичка(2 )

Лук(2 Чешниња)

Суво оригано(1/2 Кафена лажица)

Ловоров лист(4 )

Шафран

Ориз(200 Грама)

Свеж босилек

Маслиново масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Измијте ги пиперките и ставете ги во загреана рерна на 190 степени да се печат околу 20-25 минути. Превртувајте ги често.
  2. Во истата рерна потпечете го сусамот 5 минути.
  3. Тиквичките измијте ги и исечете ги на коцкички.
  4. Лукот ситно исечкајте го и пропржете го на оган со 2-3 лажици маслиново масло.
  5. Додајте ги тиквичките во садот откако ќе се пропржи лукот, зачинете со оригано и сол, покријте со капак и гответе ги на умерено-тивок оган околу 15 минути.
  6. Пиперките излупете ги и исчистете ги од семките, зачинете со малку сол, магдонос и масло.
  7. Во тенџере зовријте околу 2 литри вода заедно со ловоровиот лист, шафранот, сол, па откако ќе зоврие додајте го оризот и варете го 10-12 минути.
  8. Исцедете го оризот и оставете го малку да се подолади.
  9. Потоа измешајте го во садот со тиквичките, сусамот и пиперките и декорирајте со сечкан босилек.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: