Рецепти
Летно рижото Ана Ѓорова

Ориз со печени пиперки, тиквички и зачини што е многу лесен за јадење, а со богат вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црвена пиперка(2 )

Сусам(2 Супени лажици)

Сечкан магдонос(1 Кафена лажица)

Тиквичка(2 )

Лук(2 Чешниња)

Суво оригано(1/2 Кафена лажица)

Ловоров лист(4 )

Шафран

Ориз(200 Грама)

Свеж босилек

Маслиново масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Измијте ги пиперките и ставете ги во загреана рерна на 190 степени да се печат околу 20-25 минути. Превртувајте ги често.
  2. Во истата рерна потпечете го сусамот 5 минути.
  3. Тиквичките измијте ги и исечете ги на коцкички.
  4. Лукот ситно исечкајте го и пропржете го на оган со 2-3 лажици маслиново масло.
  5. Додајте ги тиквичките во садот откако ќе се пропржи лукот, зачинете со оригано и сол, покријте со капак и гответе ги на умерено-тивок оган околу 15 минути.
  6. Пиперките излупете ги и исчистете ги од семките, зачинете со малку сол, магдонос и масло.
  7. Во тенџере зовријте околу 2 литри вода заедно со ловоровиот лист, шафранот, сол, па откако ќе зоврие додајте го оризот и варете го 10-12 минути.
  8. Исцедете го оризот и оставете го малку да се подолади.
  9. Потоа измешајте го во садот со тиквичките, сусамот и пиперките и декорирајте со сечкан босилек.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: