Рецепти
Летно рижото
Ориз со печени пиперки, тиквички и зачини што е многу лесен за јадење, а со богат вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена пиперка(2 )
Сусам(2 Супени лажици)
Сечкан магдонос(1 Кафена лажица)
Тиквичка(2 )
Лук(2 Чешниња)
Суво оригано(1/2 Кафена лажица)
Ловоров лист(4 )
Ориз(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Измијте ги пиперките и ставете ги во загреана рерна на 190 степени да се печат околу 20-25 минути. Превртувајте ги често.
- Во истата рерна потпечете го сусамот 5 минути.
- Тиквичките измијте ги и исечете ги на коцкички.
- Лукот ситно исечкајте го и пропржете го на оган со 2-3 лажици маслиново масло.
- Додајте ги тиквичките во садот откако ќе се пропржи лукот, зачинете со оригано и сол, покријте со капак и гответе ги на умерено-тивок оган околу 15 минути.
- Пиперките излупете ги и исчистете ги од семките, зачинете со малку сол, магдонос и масло.
- Во тенџере зовријте околу 2 литри вода заедно со ловоровиот лист, шафранот, сол, па откако ќе зоврие додајте го оризот и варете го 10-12 минути.
- Исцедете го оризот и оставете го малку да се подолади.
- Потоа измешајте го во садот со тиквичките, сусамот и пиперките и декорирајте со сечкан босилек.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во