Рецепти
Мафини со киноа, јаболко и банана
Подгответе ги за појадок или како ужинка за после вежбање. Најдобри се топли, но можете да ги чувате и во фрижидер и да ги подготвувате за неколку дена појадок.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(50-70 Грама)
Банана(4 )
Киноа зрна(1/2 Чаша)
Овесни снегулки(2 и пол чаши )
Бадемово млеко(1/2 Чаша)
Мед(1/4 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Јаболко(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на 190°C. Премачкајте ги калапите за мафини со малку маслиново масло.
- Сварете ја киноата: ставете во тенџере 3/4 вода да зоврие, ставете 1/2 чаша киноа и варете околу 12 минути.
- Бананите испасирајте ги и измешајте ги со бадемовото млеко, медот и ванилата. Додајте го путерот и убаво соединете ја смесата.
- Во друг сад измешајте ги сувите состојки (киноата, овесните снегулки и циметот). Полека претурете ја смесата со млекото и бананите во садот со сувите состојки и убаво промешајте за да добиете хомогена смеса.
- Јаболкото излупете го и исечкајте го, па промешајте го со смесата.
- Калапите за мафини наполнете ги со смесата, а одозгора ставете парчиња од една банана врз секое колаче.
- Печете ги во загреаната рерна 20-25 минути. Пред послужување, оставете ги да се подоладат 5 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во