Рецепти
Мак колачиња Ана Ѓорова

Едноставни колачиња што се одлична ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(250 Милилитри)

Вода(250 Милилитри)

Маргарин(2 лажички растопен )

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Јајце(за премачкување на колачињата )

Афион

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се меша со 250 г млако млеко и се остава на топло да стаса 30 минути.
  2. Брашното се става во сад, се додава стасаниот квасец, лажичка сол, лажичка шеќер и 2 лажички стопен маргарин.
  3. Со млака вода (по потреба) се замесува убаво тесто и се остава на топло да стаса.
  4. Од тестото се прават топчиња, се редат во подмачкан плех, се премачкуваат со матено јајце и се поросуваат со мак.
  5. Колачињата се печат во загреана рерна на 200-220 степени, околу 25-30 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: