Рецепти
Мак колачиња Ана Ѓорова

Едноставни колачиња што се одлична ужинка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(250 Милилитри)

Вода(250 Милилитри)

Маргарин(2 лажички растопен )

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Јајце(за премачкување на колачињата )

Афион

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се меша со 250 г млако млеко и се остава на топло да стаса 30 минути.
  2. Брашното се става во сад, се додава стасаниот квасец, лажичка сол, лажичка шеќер и 2 лажички стопен маргарин.
  3. Со млака вода (по потреба) се замесува убаво тесто и се остава на топло да стаса.
  4. Од тестото се прават топчиња, се редат во подмачкан плех, се премачкуваат со матено јајце и се поросуваат со мак.
  5. Колачињата се печат во загреана рерна на 200-220 степени, околу 25-30 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: