Рецепти
Манџа од боранија
Основен рецепт за вкусна и зачинета манџа од боранија
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Боранија(1 Килограм)
Компир(1 )
Морков(3 )
Кромид(1 Главица)
Доматен сос(по вкус )
Брашно(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Компирот, морковите и кромидот се лупат и се сечкаат, па се запржуваат во тенџере на загреано масло.
- Откако малку ќе омекнат, се додава сол, вегета, кари, лук во прав, црвен пипер, бибер и буковец по вкус.
- Потоа се додава исчистената боранија и сосот од домати. Се промешува и се вари 2-3 минути, па се додава вода колку да се покрие содржината, се покрива тенџерето и се остава да се вари 1 и пол час на умерена температура. По отприлика 1 час проверувајте дали е готово и дали е добро зачинето.
- При крај на варењето, во манџата се додава лажичка брашно помешана со малку вода и се остава да провари уште 5 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во