Рецепти
Мантии Ана Ристеска

Мантии на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(3 )

Масло(4 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Маргарин(2 Парчиња)

Сирење(300 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути

  1. Замесете тесто од брашното со ладна вода, со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
  2. Изметете го маргаринот со 3 лажици брашно и поделете ја добиената смеса на 3 дела.
  3. Расукајте го тестотот, премачкајте со 1/3 од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати со останатите 2/3 од маргаринот.
  4. Исукајте го тестотот и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по работ. Премачкајте ги така направените мантии со матено јајце и печете ги.

ФИЛ: Филот се состои од 300 грама сирење и 2 јајца кои се убаво изматени.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: