Рецепти
Мантии Ана Ристеска

Мантии на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(3 )

Масло(4 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Маргарин(2 Парчиња)

Сирење(300 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути

  1. Замесете тесто од брашното со ладна вода, со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
  2. Изметете го маргаринот со 3 лажици брашно и поделете ја добиената смеса на 3 дела.
  3. Расукајте го тестотот, премачкајте со 1/3 од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати со останатите 2/3 од маргаринот.
  4. Исукајте го тестотот и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по работ. Премачкајте ги така направените мантии со матено јајце и печете ги.

ФИЛ: Филот се состои од 300 грама сирење и 2 јајца кои се убаво изматени.

Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: