Рецепти
Мантии
Мантии на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(3 )
Масло(4 Супени лажици)
Оцет(2 Супени лажици)
Маргарин(2 Парчиња)
Сирење(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути
- Замесете тесто од брашното со ладна вода, со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
- Изметете го маргаринот со 3 лажици брашно и поделете ја добиената смеса на 3 дела.
- Расукајте го тестотот, премачкајте со 1/3 од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати со останатите 2/3 од маргаринот.
- Исукајте го тестотот и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по работ. Премачкајте ги така направените мантии со матено јајце и печете ги.
ФИЛ: Филот се состои од 300 грама сирење и 2 јајца кои се убаво изматени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во