Рецепти
Мантии Ана Ристеска

Мантии на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(3 )

Масло(4 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Маргарин(2 Парчиња)

Сирење(300 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути

  1. Замесете тесто од брашното со ладна вода, со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
  2. Изметете го маргаринот со 3 лажици брашно и поделете ја добиената смеса на 3 дела.
  3. Расукајте го тестотот, премачкајте со 1/3 од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати со останатите 2/3 од маргаринот.
  4. Исукајте го тестотот и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по работ. Премачкајте ги така направените мантии со матено јајце и печете ги.

ФИЛ: Филот се состои од 300 грама сирење и 2 јајца кои се убаво изматени.

Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: