Рецепти
Медитерански пекмез
Пекмез од зрели домати кој може да го употребите со тестенини или леб
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(8 големи и зрели )
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Шеќер(1 Прстофат)
Црн лук(2 Главици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Доматите измијте ги, излупете ги и исечете ги.
- Црниот лук излупете го, исечкајте го и пржете го убаво на ниска температура додека не омекне.
- Потоа додајте ги доматите, белиот лук, ловоров лист и мајчина душичка и пржете ја смесата со постојано мешање додека доматите не омекнат и не се распаднат.
- Од смесата извадете го ловоровиот лист, а доматите пропасирајте ги со вилушка и ставете малку шеќер и сол и бибер по желба.
- Мешајте на ниска температура уште 10-20 минути додека не се добие посакуваната густина.
- Потоа додајте ги измиените и исечкани листови босилек, а пред употреба додајте и сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во