Рецепти
Медитерански пекмез Ана Ѓорова

Пекмез од зрели домати кој може да го употребите со тестенини или леб

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(8 големи и зрели )

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Шеќер(1 Прстофат)

Црн лук(2 Главици)

Мајчина душичка

Ловоров лист

Босилек

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Доматите измијте ги, излупете ги и исечете ги.
  2. Црниот лук излупете го, исечкајте го и пржете го убаво на ниска температура додека не омекне.
  3. Потоа додајте ги доматите, белиот лук, ловоров лист и мајчина душичка и пржете ја смесата со постојано мешање додека доматите не омекнат и не се распаднат.
  4. Од смесата извадете го ловоровиот лист, а доматите пропасирајте ги со вилушка и ставете малку шеќер и сол и бибер по желба.
  5. Мешајте на ниска температура уште 10-20 минути додека не се добие посакуваната густина.
  6. Потоа додајте ги измиените и исечкани листови босилек, а пред употреба додајте и сечкан магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: