Рецепти
Медитерански пекмез Ана Ѓорова

Пекмез од зрели домати кој може да го употребите со тестенини или леб

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(8 големи и зрели )

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Шеќер(1 Прстофат)

Црн лук(2 Главици)

Мајчина душичка

Ловоров лист

Босилек

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Доматите измијте ги, излупете ги и исечете ги.
  2. Црниот лук излупете го, исечкајте го и пржете го убаво на ниска температура додека не омекне.
  3. Потоа додајте ги доматите, белиот лук, ловоров лист и мајчина душичка и пржете ја смесата со постојано мешање додека доматите не омекнат и не се распаднат.
  4. Од смесата извадете го ловоровиот лист, а доматите пропасирајте ги со вилушка и ставете малку шеќер и сол и бибер по желба.
  5. Мешајте на ниска температура уште 10-20 минути додека не се добие посакуваната густина.
  6. Потоа додајте ги измиените и исечкани листови босилек, а пред употреба додајте и сечкан магдонос.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: