Рецепти
Медитерански пекмез Ана Ѓорова

Пекмез од зрели домати кој може да го употребите со тестенини или леб

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(8 големи и зрели )

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Шеќер(1 Прстофат)

Црн лук(2 Главици)

Мајчина душичка

Ловоров лист

Босилек

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Доматите измијте ги, излупете ги и исечете ги.
  2. Црниот лук излупете го, исечкајте го и пржете го убаво на ниска температура додека не омекне.
  3. Потоа додајте ги доматите, белиот лук, ловоров лист и мајчина душичка и пржете ја смесата со постојано мешање додека доматите не омекнат и не се распаднат.
  4. Од смесата извадете го ловоровиот лист, а доматите пропасирајте ги со вилушка и ставете малку шеќер и сол и бибер по желба.
  5. Мешајте на ниска температура уште 10-20 минути додека не се добие посакуваната густина.
  6. Потоа додајте ги измиените и исечкани листови босилек, а пред употреба додајте и сечкан магдонос.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: